Return to site

Lapland Quest

Kohti Lapland quest koiravaljakkokilpailua 19.-20.1.2019

Sanonta ”vuodet eivät ole veljiä keskenään” on ollut tuttu hokema tänä vuonna täällä Lapissa. Viime vuonna olin tähän päivään mennessä hiihtänyt jo kuukauden päivät ja lisäksi tehnyt muutaman päivän vaelluksen sukset jalassa. Tänä vuonna en ole vielä edes kokeillut monoja jalkaani. Vuosittainen vaihtelu on aiheuttanut päänvaivaa niin matkanjärjestäjille kuin minulle, jonka pitäisi vetää opastettuja talviaktiviteettejä vierailijoille sekä treenata koiravaljakkokilpailuja varten. Mutta nyt se on luvannut lunta ja se on hyvä asia.

Jäljellä on seitsemän viikkoa koiravaljakkokilpailuihin ja kaikki ei ole mennyt suunnitelmien mukaan. Alku talvi on ollut ennätyksellisen vähä luminen ja välillä maanpinta on ollut niin liukas, että koirien kanssa on pitänyt pitää taukoa harjoittelusta. Mutta onneksi nyt takana on muutama ehjä treeniviikko ja kisakoirat ovat ajankohtaan nähden hyvässä kunnossa. Itselläni on hommat tiedossa, mutta toistoja tarvitaan vielä runsaasti, jotta itse kisatapahtumassa homaa pysyy hanskassa.

Koska maassa ei ole vielä riittävää lumipeitettä olemme harjoitelleet mönkijän avulla metsäteitä hyväksi käyttäen. Säätiedotus on onneksi luvannut ensi viikolle lumisadetta, joten toivo elää siitä, että kohta pääsee treenaamaan lumiurille reen kanssa. Tämä helpottaa harjoittelua kummasti, koska pystymme tekemään asioita juuri kuten kisassa.

Koiravaljakkokisaaminen on Suomessa hyvin pieni ja tuntematon laji verrattuna naapuri valtioomme Norjaan. Norjan tunnetuimmat kisat vetää paikalle runsaasti väkeä ja ne myös huomioidaan medioissa isosti. Norjan suurimmat kilpailut ovat Femund- sekä Finnmarkslopet, joka myös televisioidaan. Myös Alaskassa järjestetään ison mittakaavan kisoja, kuten Yukon Quest ja Iditarod. Näihin kilpailuihin matkustaa joka vuosi kisaajia myös pohjoismaista. Kisamatkoja on kahdesta sadasta kilometristä yli tuhannen kilometrin kilpasarjoihin. Puhutaan siis monen päivän tapahtumista.

Kuva: Lähtötilanne Femundlopet Norja

Kilpailu johon osallistun on jaettu kahteen eri sarjaan 2x40km ja 250km. Pidemmällä matkalla kisataan kymmenellä koiralla. Matkalla on kaksi tarkastuspistettä, kummallakin kertaa ohjastajan on koirien kanssa pidettävä taukoa vähintään kaksi tuntia. Kisan aikana voi pitää taukoja tarvittaessa myös enemmän. Puhutaan noin vuorokauden mittaisesta kisasta ajallisesti.

Jokaisella ohjastajalla saa olla apulainen, joka voi auttaa kilpailun startissa sekä tarkastuspisteelle saavuttaessa ja sieltä lähdettäessä. Apulainen ei saa auttaa koirien hoidossa, vaan ohjastajan tulee selvitä siitä yksin. Kisapaikalla kiertää myös eläinlääkäri, joka seuraa koirien kuntoa. Koirien hyvinvointi menee kaiken edelle ja koirien määrää on mahdollista vähentää tarvittaessa kahdella koiralla.

Ohjastajan tulee selvitä kisasta lähes kokonaan yksin koirien kanssa. Kisareitti kulkee laajalla alueella ja sää voi olla tuohon aikaan vuodesta hyvinkin haasteellinen kaamoksen, pakkasen ja tuulen takia, joten avun saamisessa voi kestää tovi. Tämän takia kisaajilla tulee olla retkeilytaidot hallussa. Sääntöihin kuuluu myös pitkä lista varusteita joiden tulee kulkea reessä mukana läpi kisan, kuten kartta, ruokaa, makuupussi, vedenkeitin, kirves, lumilapio, ensiapulaukku, yms.

Ensimmäistä kertaa Kolarissa järjestettävä Lapland Quest koiravaljakkokilpailu on vetänyt kisaajia mukaan hienosti ja mikä hienointa mukaan on saatu osallistujia myös muista maista. Mukana on mm. Mats Petterson joka on kisannut menestyksekkäästi niin Norjassa kuin Alaskassa. Toivottavasti kisatapahtuma vetää paikalle myös yleisöä, sillä esimerkiksi kisanstartti on mielenkiintoinen, koska paikalla on samaan aikaan kaikki valjakot ja lähtö tapahtuu yksitellen minuutin välein.

Ohjastajan tehtävät eivät ole rakettitiedettä, mutta kaikki on tehtävä huolella, tarkasti ja harkitusti. Koirien kanssa työskentelyssä ei voi oikoa, eikä mitään voi tehdä huolimattomasti. Kun olotila on kylmä, väsynyt ja nälkäinen, pitää kaikkien asioiden tulla selkärangasta. Tämän takia yksinkertaisetkin asiat vaativat toistoja. Tärkein ohjastajan taito on koirien tunteminen. Koirien ja ohjastajan välillä tulee olla yhteys. Ainoastaan tällöin koirat tottelevat käskyjäsi ja keskittyvät olennaiseen.

On ollut mielenkiintoista tutustua kilpailemiseen harjoitusten avulla. Koirien kanssa työskentely on kiehtovaa, sillä energia tarttuu myös itseen. Monesti olen mönkijän kyydissä istuessani toivonut, että olisi itse yhtä innokas juoksija kuin koirat.

https://www.laplandquest.com/
All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK