Return to site

Varustelista

Onko tämä varuste turha, hyödyllinen vai välttämätön?

Rinkan pakkaaminen vaellusta varten on aina jännää ja haasteellista. Ensin pitää miettiä, mitä on pakko ottaa mukaan ja sen jälkeen mitä muuta hyödyllistä rinkkaan mahtuu. Tällä Kahdeksan erämaata vaelluksella lähes kaikki ”kiva” piti jättää pois, koska ruuan paino on niin suuri. Tämän takia varustelista piti miettiä tarkkaan. Moni tavallisesti mukana kulkeva varuste jäi listalta pois, koska ne eivät ole välttämättömiä vaelluksen onnistumisen kannalta.

Haluan, että rinkkani painaa lähdön hetkellä korkeintaan 36kg. Rinkan tilavuus on noin 85L, joten jokainen mukaan pakattava vaate ja varuste on mietittävä tarkkaan ja harkitusti. Rinkan oma paino on noin 3kg ja ruuan paino on lähtiessä noin 13kg, saa vaatteiden ja muiden varusteiden paino olla yhteensä 20kg.

Vaatteiden suhteen pyrin toimimaan vaelluksella hyvin säästeliäästi. Pyrin siihen, että nukkumaan mennessä minulla olisi aina kuivat vaatteet päällä, jotta unen laatu olisi mahdollisimman optimaalinen. Muuten voin kulkea märissä ja hikisissä vaatteissa useamman päivän, jos on tarpeen. Toivon kuitenkin, että sääolosuhteet mahdollistavat vaatteiden pesun ja kuivauksen vaelluksen aikana. Lisäksi toivon, että pääsen pesemään vaatteita kylissä, joiden kautta kuljen.

Päälle:

Sukat ja kalsarit

Aluskerrasto

Vaellustakki

Vaellushousut

Lippis

Vaelluskengät

Mukaan:

Crocsit

Sukkia (5kpl) + villasukat

Kalsareita (5kpl)

Aluskerrasto x2 (1x tekninen ja 1x merinovilla)

Villapaita

Tuulitakki

Kuoritakki

Kuorihousut

Pipo

Hyttyslakki

Hanskat

Putkikauluri

Pyyhe

Reissun onnistumisen kannalta on tärkeää, että nukun ja saan lepoa riittävästi. Tämän takia minulla on tuttu makuupussi, makuualusta ja teltta. Telttani on Fjällräven Abisko lightweight 2. Harkitsin aluksi yhden hengen telttaa, mutta koska sääolosuhteet voivat pakottaa minut välillä viettämään pitkiäkin aikoja teltassa, on tässä tapauksessa kahden hengen teltta mukavampi vaihtoehto.

Ruuan valmistus tapahtuu nuotiolla, risu-, tai kaasukeittimellä. Ruuan valmistukseen käytän kahvipannua, joka toimii samalla myös kattilana. Lisäksi minulla on matkassa Trangian paistinpannu, jolla pystyn paistamaan kalaa. Kaasupoltin ja kahva mahtuvat kahvipannun sisälle. Näin pystyn hieman viilaamaan grammoissa verrattuna kokonaiseen Trangiasettiin ja lisäksi saa pakattua kaksi pannua pienempään tilaan. Lisäksi minulla on matkassa lusikkahaarukka, Kupilka lautanen ja oma kuksa.

Suunnistan pääasiassa kartan ja kompassin avulla. Lisäksi minulla mukana GPS-laite jonka avulla voin joissain tapauksissa paikantaa oman sijaintini. Tiedostan, että kompassiin ja GPS-laitteeseen ei voi aina erämaassa luottaa, joten kartan lukeminen ja kartalla pysyminen on hyvin tärkeää.

Perusvarusteisiin lukeutuu myös puukko, monitoimityökalu sekä otsalamppu. Rinkasta löytyy myös yleishyödyllinen ”miljoonapussi” (nippusiteitä, teippiä, narua, hyttysmyrkkyä, yms.) sekä ensiapulaukku (laastareita, rasvaa, talkkia, side, lääkettä, puhdistusainetta, neula yms.).

Koska tarkoitukseni on syödä vaelluksen aikana myös kalaa, päätin ottaa mukaan sekä perho- että virvelisetin. Jätän kuitenkin suuren osan tavallisesti mukana kulkevista kalastustarvikkeista pois, eli mukaan lähtee parikymmentä perhoa ja kymmenkunta viehettä sekä fileerausveitsi.

Yksi osa painosta on varattu kameratarvikkeille (videokamera, Gopro, kuvauskopteri, kameranjalka, varavirtalähteet, laturi, puhelin yms.) Tarkoitukseni on dokumentoida matkaani ja tuottaa videoita jälkikäteen.

Toivon, että tästä lista ei puutu mitään semmoista mikä vaikuttaisi vaelluksen onnistumiseen merkittävästi. Kaikkeen ei tietenkään pysty varautumaan. Useimmiten vähillä varusteilla pärjää yllättävän hyvin. Lisäksi voin tarvittaessa ostaa ja hankkia kylistä jotain mitä huomaan vaelluksella tarvitsevani.

Br Jussi Pusa